top of page
Search

Kanker

Updated: Jun 3, 2021


Wie heeft er tegenwoordig niet mee te maken gehad? Iedereen kent wel iemand. Misschien is het jezelf overkomen: kanker.


Ook ík heb kanker gehad, tweemaal. De eerste keer was ik 14 jaar, een tumor in mijn eierstok. Mijn wereld stond op zijn kop. De wereld van ons gezin stond op z’n kop. Het was lichamelijk, maar vooral geestelijk een heel zware periode.


Door de chemokuren ging ik lichamelijk stuk, maar ik had een prima conditie en dus deed een week slapen en goed eten na iedere chemo wonderen. Ik krabbelde steeds weer op. Wat het hardnekkigst werd verwoest was mijn zelfbeeld. En dát was niet aan de buitenkant te zien. Tegelijkertijd met het verliezen van mijn haar verloor ik mijzelf …


Toen ik op 22-jarige leeftijd opnieuw kanker kreeg – dit keer schildklierkanker- besefte ik dat ik het anders moest doen. Dit keer was ik opener naar de buitenwereld toe. Waar ik mij als 14-jarige voor schaamde, deed ik nu minder. Ik had er tenslotte niet om gevraagd, het overkwam mij en ik moest er mee leren dealen. Dat is een proces.


Ik zocht hulp bij verschillende mensen. Er waren toen alleen nog geen mensen (althans, ik heb ze niet ontdekt) die mij op het geestelijke vlak konden helpen en mij als ervaringsdeskundigen konden coachen. Ik had gelukkig heel betrokken ouders, maar hoe denk je dat het voor hen was? En sommige dingen wil je niet met hun delen, omdat je ziet hoeveel pijn het hen doet dat jij zo ziek bent. Ze steunden mij, deden alles wat in hun macht lag. Het heeft vooral mijn moeder veel gekost. Ze was dag en nacht bezig om voor mij te zorgen. Ze kwam niet meer aan zichzelf toe, maar wilde niet aan de zijlijn staan. Ze deed er alles aan om het gevecht mee te vechten. Ook voor haar was er geen coach die kon zeggen: ‘het is echt niet jouw schuld’, zodat ze misschien op tijd meer aandacht aan zichzelf had kunnen geven en het zwarte gat waar ze daarna in viel, minder diep zou zijn geweest.


In de loop der jaren kwam ik er steeds meer achter wat de kanker met mij had gedaan. Of beter gezegd wat ikzelf had gedaan naar aanleiding daarvan. Ik las boeken, volgde cursussen, kwam terecht bij een heel goede begeleider, volgde opleidingen en leerde mediteren. Ik zocht ook hulp in de complementaire zorg en leerde Reiki. Zo vond ik mijzelf weer terug. En wat bleek? Het was allemaal zo erg nog niet. Het was fijn om te ontdekken: dit ben ik!


Wie de weg bewandelt in gevecht met zichzelf is vaak boos op de buitenwereld, op wat hem/haar overkomt. Wie de weg bewandelt in harmonie met zichzelf, loopt een bepaalde vrijheid tegemoet. Dat is niet eenvoudig. Het is soms zwaar afzien. Maar daarna? Ja, dat brengt je veel. Heel veel. Voor iedereen werkt dat proces weer anders. Wat voor mij werkt, hoeft niet voor jou te werken. Het is dus zoeken naar wat bij jou past om jouw weg te vinden. Daar kan ik bij helpen.


Ondertussen opgeleid tot coach wil ik als ervaringsdeskundige mensen helpen die door ziekte of door een confrontatie met het lichaam zichzelf uit het oog zijn verloren. Ik beheers de reguliere coachtechnieken, evenals verschillende Oosterse technieken, zoals het werken met chakra’s. Een mooie en krachtige combinatie.


Ik heb de weg afgelegd en ben in staat anderen te helpen. Jou?

24 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page